måndag 29 oktober 2012

Flyttar till amelia.se

I morgon, tisdag 30/10, kommer tidningen amelia-Jul ut i butikerna och där avslöjas det att jag ska vara deras julbloggare fram till jul, under nytt namn och format; Jul hos Helena. Har suttit inne med den här informationen ganska länge så det känns nu mycket nervöst och kul att få dela med mig av detta. Tihi... ;)

Du som läst och följt mig kommer känna igen dig, det kommer inte vara någon annan inriktning än den jag haft tidigare. Hellys Jul har inte fyllts med så mycket pyssel, mat och bak hittills för jag har velat "spara" på det till flytten så det kommer bli en hel del av den varan. Det blir nog den stora skillnaden. Massa nytt men jag kommer att ta upp några gamla godingar till inlägg som jag tycker förtjänar att se ljuset igen och hoppas du inte har nått emot det.

Ska bli vansinnigt spännande att få vara en del av amelias plattform och jag hoppas innerligt att ni vill följa med mig. Jag kommer fortsätta följa mina favvis julbloggar och dyka upp i kommentarfälten som vanligt. Kommer blogga där fram till mellandagarna för att sen avsluta (på topp??) här igen.

Snälla, glöm inte bort mig! Följ med och jula vidare till Jul hos Helena

Upp med volymen, här kommer årets julklapp!

Om knappt en månad utses årets julklapp av Handelns utredningsinstitut. Men redan nu har ett spelbolag sagt sitt. Årets julklapp enligt oddsen: hörlurarna. Jaha, jag som köpte mig själv ett nytt par förra veckan. Vad betyder det? Att jag följer strömmen, sätter trenden eller bara att mina gamla behövde bytas ut?

Hur som helst; tror varken min mamma eller dotter skulle bli glad över ett par hörlurar men de hade nog inte gillat förra årets heller; matkassen...

Vad tror ni, stämmer spelbolagens odds, blir det hörlurarna??

Bild från smidigt.se

lördag 27 oktober 2012

Länkkärlek på högsta nivå!

Kära nån! Jag blev helt överrumplad av den fina länkärleken jag möttes av på fredagsmorgonen: I ♥ your blog Motiveringen löd: Egentligen är kommentar överflödig. I mitt tycke den bästa julbloggen. Julbloggarnas Pippi Långstrump. Finurlig och pillemarisk liksom :-)

Att Erica - Tomtens Dotter, denna hårdrockande pingla, gav mig så fina ord känns fantastiskt då hennes julblogg för mig är den mesta och största! STORT TACK! Om reglerna var sådana skulle jag skicka den lilla post it lappen tillbaka till dig!



Reglerna för utmärkelsen är
1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg

Okej, att välja ut några bloggar är ju som att välja julgran, finns jättemånga fina, alla har sin charm och när man väljer en säger man nej till så många andra. Men okej, jag ska prova.

1. Thereses jul: Det jag gillar med att läsa bloggar är att man får personliga perspektiv till skillnad från tidningar och redaktionella hemsidor och det gör Therese med den äran. Fina, arbetade bilder varvat med nyheter andra juliga funderingar. 

2. Annas jul: Julbloggaren som tar pyssel på allvar. Det är med stor spänning jag ser fram emot julens pyssel hon ska ta sig för. Vackra bilder och ett skrivande med mycket vänlighet. 

3. Jul i Laloland: Att komma in på Jessicas julblogg är som att gå in i lustiga huset, man vet aldrig vad som väntas. Det kan vara rosa julgranar, vegetariska julrätter eller sköna reflektioner. Mycket uppfriskande och bjuder ofta ett leende!

4. Johannas julblogg: Med mycket värme skriver Johanna om sin längtan till jul. Känns tryggt, traditionellt och personligt. Vissa hem känns mer välkomnande än andra och Johannas blogg är just så, välkomnande.

Och sen lämnar vi julvärlden för mitt senaste fynd: 
4. Smarta vardagstips: Rätt upp och ner, utan krusiduller får man de bästa tipsen man verkligen behöver. Ett ankare i vardagen!

fredag 26 oktober 2012

Actually, I love giftwrapping

Vissa butiker satsar mer än andra på inslagningen av juklapparna. De stora varuhusen och kedjorna gör snygga förpackningar och paketpapper inför julkomersen. Jag är, som du vet om du följt mig, överdrivet förtjust i att själv slå in paketen men ibland låter jag butiken göra jobbet om de gör snygga paket. Det sparar ju liksom tid...

En av de bästa scenerna i den underbara julfilmen Love Actually är när snyggingen Alan Rickman ska köpa en julklapp av den överambitiösa Rowan Atkinson. Underbart citat: Almost finished? What else are there gonna be? Dipp it in yoghurt? Cover it with chocolate buttons?


Det har hänt att butiken har hunnit slå in mitt paket innan jag hejdat dem och vid hemkomst har jag öppnat klappen för att slå in på eget (bättre?) sätt. Guud så galen jag är! Så, nu har jag öppnat upp ännu mer av min galna julsjäl. Hur gör du? Slår du in själv eller låter butiken göra jobbet?

torsdag 25 oktober 2012

Stockholm har blivit kallt. Och vitt

Nu biter det hårt i kinderna och jackan dras åt. Kylan är här och det vekar bara bli kallare. I går köptes ny mössa och vantar så jag är redo för säsongen.

Att det blivit vinter syns tydligt vid blomsteraffärerna. Utanför butikerna bunkrar de upp med fina vinterväxter och jag blir så inspirerad. Gick förbi en blomsterhandel igår och det var ett hav av vintervitt utanför på trottoaren med cyklamen, azalea, julros och tazetter. Och vitt verkar hålla i sig som julfärg även denna jul för i de skyltfönster som börjat julskylta (jajamensan!) så är det också vitt, vitt, vitt.

Snyggt? Ja, jo, det är ju ljust och fräscht men jag börjar dra åt det mer ombonade, varma. Undrar om jag är trendkänslig eller bara motvals... Återstår att se om nått år då vi ser hur trendfacit blev.




H&M julkollektion

I dag öppnar julen hos H&M Home. Sett lite bilder på bloggar tidigare och inte direkt varit superinspirerad men nu fick jag se deras Dazzling Red och det hoppade till i hjärtat. Lite glam kanske är på plats?? På med festblåsan, pumpsen och läppstiftet och så har vi ett julcocktailparty! 


onsdag 24 oktober 2012

Väninnepanelen testar, bakar och mumsar

7 glada brudar satte sig runt det runda bordet och såg längtansfulla ut. Förra året gjordes det ett stort test med flera nya julprodukter men i år ville jag göra nått annat.

Först: Blossas årgångsglögg skulle avnjutas iskall med isbit och ångande varm och vi skulle hitta den perfekta snitten/tilltugget till. Skulle ädelostrullen med päron- och valnötsmarmelad, dadeln inrullad i bacon eller mörk choklad passa bäst?
Sen: baka och smaksätta muffins för att få fram den ultimata julmuffinsen. Detta var inte väninnepanelen beredd på så det var nog med skräckblandad förtjusning de rullade upp ärmarna och måttade smör och mjöl.



Vi börjar med glöggen, den kalla. Alla höll med om att det var som att dofta på och dricka Martini Bianco och det är ju i och för sig inget fel men det var lite oväntat. Många var förvånade att det inte kändes så hög alkoholprocent som glögg annars kan göra. Fräsch, god, kryddig och all round. Till den kalla var det bra med salta tilltugg.

Med varm glögg blev det en helt annan upplevelse. Här stack alkoholen till i näsan, som brukligt är, och citrusen lämnade större eftersmak. Blev tydligare glöggsmak när den hade värmts. Ingefäran tycktes vara allt för svag både kall och varm. Här passade faktisk både salta och söta tilltugg bara det inte var för söta. Några tyckte att dadlarna i bacon blev för sött trots det salta baconet.


Slutsats: Kall glögg var bäst för det kändes en god och fräsch fördrink med passande salta snittar. Varm glögg var härligt juligt men smaken var inte för originell för att vara allt för annorlunda än de vanliga Blossa. Mörkchoklad, saffranskakor och saltare snittar fungerar bra.

Sen var det muffinsbak i kvadrat! 

Med ett basrecept uppdelat i 6 bunkar skulle var och en göra Den Ultimata Julmuffinsen. En djungel av smaksättare, tillbehör och dekorationspynt fanns att tillgå. Väninnorna var i början mycket tvekande och lite oroliga men när det börjades mala polkagrisar, provsmakas nougat och mumsas marshmallows var det hela i gång. Vanilj, pepparkaka, choklad och saffran blev baserna och sen satte bara fantasin stopp för kombinationerna.

Ingredienser på plats och sen en salig röra av smaker och toppings. Allt från polkagrisar till pistagenötter via sagolik nougat och lyxchoklad...




Nja, nougat inne i muffinsen var väl ingen höjdare, men ovanpå var bra, bara bakverket fått svalna.






Pepparkaksmuffins med pistagenötter och tranbär. Saffransmuffins med äpple och choklad


Sådana dofter, känner ni??



Jag är mycket stolt över min "chokladdröm i vinterskrud"
Några vändor i ugnen och i pyntverkstaden senare stod där 24 pimpade muffins och lockade. Vilket tufft uppdrag! Som förvånande tvåa kom chokladmuffins med malda polkagrisar i smeten men tillslut hade vi en vinnare: Pepparkaksmuffins med äppelbitar dekorerad med kristyr, tranbär och mandelspån. Kära Maria, du blev vår mäster-bagarinna! Well done!

Bland alla dessa godingar vann en riktig juling! 
Återkommer med recept för detta inlägg blev nu alldeles för långt!

söndag 21 oktober 2012

Det stora julmuffinstestet

Idag var väninnepanelen här och vi skulle testa glögg och kora den ultimata julmuffinsen. Jag kommer återkomma med hur allt gick och tills dess får ni ett litet smakprov, inte illa va?!


Schyssta lökar! Amaryllisen alltså...

När advent kommer så brukar jag stå där med skägget i brevlådan och inga utslagna, fina julblommor pryder hemmet med sin prakt. Har jag fått ändan ur så finns det i alla fall söta knoppiga hyacinter på fönsterbrädet. Faktiskt har några turer till blomsteraffären eller plantskolan skett just på söndagen första advent. I år ska jag väl ändå lyckas tajma in blommorna? tänkte jag. Det tar 8-10 veckor för den att blomma så det är hög tid.

När jag var på Zetas höstmarknad kom jag hem med ett urfult litet knyte men den bifogade lappen avslöjade att det ska bli en ståtlig och röd amaryllis av denna tingest. Hoppas det blev rätt knöl till rätt lapp bara... Har tidigare alltid köpt uppdrivna lökar och flyttat till lite charmigare krukor men nu blev det "på riktigt". Jag använde mig av steg-för-steg beskrivningen jag lagt upp tidigare. Tur att bloggen finns så jag har ordning på prylarna...

Ja, nu har ni ögonen på mig så nu får vi se hur jag lyckas. Håll tummarna för att den trivs här och att jag sköter mig. Hur gör ni? Är ni sådana som driver upp egna eller??



lördag 20 oktober 2012

Bubblare!

Wow! Jag är en bubblare! Det hade jag ingen aning om, jag skulle bara kolla in mitt konto på Bloglovin' och såg denna nyhet. Vilken glad överraskning!



Undrat varför vissa hamnar på den listan fast än de inte har så många följare, tex som jag,  men det har tydligen med hur många som väljer att börja följa bloggen under en kort tid i förhållande till hur många man hade innan. Tack till er som lägger er tid på och orkar läsa min lilla julblogg. Är rörd och tacksam. Samtidigt pinsamt medveten om att så mycket DIY har det inte varit på sistone på bloggen, så där får jag rycka upp mig och ta tag i alla de projekt jag önskar göra.

Tipsa gärna om din blogg eller någon annan du tycker är härlig, vill alltid ha fler ispirerande bloggar att följa och cyberspace djungeln är ju ganska stor.

Försvunnen saga om julen av Astrid Lindgren återfunnen

Det är ju helt fantastiska nyheter! En outgiven bok av Astrid Lindgren - helt underbart! En outgiven bok av Astrid Lindgren som handlar om julen - Helt MAGISKT! Upp med en hand om nån mer än jag springer till bokhandeln nästa vecka!!!

Detta står att läsa i DN i dag: I flera år var originalmanuset till ”Tomten är vaken” försvunnet. Det skrevs av Astrid Lindgren för över femtio år sedan och har kommit ut i flera andra länder men aldrig på svenska. För några år sedan hittades manuset i ett tyskt förläggarpars hus och nästa vecka når originalberättelsen bokhandlarnas diskar.
  – ”Tomten är vaken” är en julberättelse som beskriver en liten tomte som vakar över en gammal, gammal gård och ser till att allting är som det ska. Han går in till djuren där de står i sina stall och klappar, tröstar och pratar med dem. Det är en vinternatt och det är jättekallt, säger Birgitta Westin, förläggare på Rabén & Sjögren.

Boken är illustrerad av tidigare vinnaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Kitty Crowther. Tror det är en fantastisk kombination. 

fredag 19 oktober 2012

Det blir till att skriva AIR MAIL...

Tävlingen är avslutad och vem vann?? Skrattade till högt när jag drog lappen - jo så klart den som bor på andra sidan jordklotet, Pernillas julblogg från Australien. Så lilla Allerstidningen kommer få flyga flygplan. Tänk så det kan gå... Grattis Pernilla, förväntar mig se nått pyssel från tidningen då a la Down Under ;)



Men om jag hade haft ett tröstpris så hade det gått till Natalie som skrev en så himlans fin vers:
Denna tidning jag önska vinna, då blir du min hjältinna. 
Snart är helgen åter här, vi som håller den så kär. 
Önskar lugn och julefrid och heslt också gott om tid. 
Att få bläddra i denna tidning av jul gör mig glad och vardagen riktigt kul.

Får ha en tävling med rim och vers nån gång. Himla sött!!

torsdag 18 oktober 2012

Länkkärlek: WeekdayCarnival

På min Bloglovin-lista över bloggar jag följer finns en underbar finsk bloggerska i mappen inredning. Bloggen heter WeekdayCarnival och jag blir alltid mycket inspirerad. Hon bjuder på mycket DIY och det kliar i mina pysselfingrar varje gång, helt i min stil.

Idag visar hon en modern adventskalender. Supercool tycker jag. Om jag skulle göra en sån skulle jag skriva nått på baksidan; ett kärleksfullt budskap, ett visdomsord eller varför inte en rolig historia. Sämre sätt finns att börja dagen med i december.


Bilder från WeekdayCarnival

tisdag 16 oktober 2012

11 månader här, 1 månad där, eller??

Jag har ett dilemma! Eller ett riktigt i-landsproblem om jag ska vara ärlig. Jag vill byta hem i december, och bara då. Jag verkligen älskar vår ljusa trea mitt i stan med en lagom bra blandning av nya och ärvda möbler och det är ett hem som fungerar vår, sommar, höst och vint... nej just det, inte vinter. Inte den där julvintern i alla fall.

Jag skulle från den 25 november till den 6 januari vilja bo i det där huset som används i Tomten är far till alla barnen eller varför inte scenografin i Fanny&Alexander. Stort som satan, pyntat i varenda vrå, tända ljus som tydligen inte innebär brandfara, en gran som skulle kunna platsa på Stortorget, kök OCH matsal där hela tjocka släkten får plats, ringdans som inte tar slut efter 20 sekunder för då är hela hemmet avverkat och det bästa av allt; uppenbarligen bra förvaring på vind/källare som kan förvara alla pyntlådor, julgransfötter och halmbockar.

Men resten av året då gillar jag det rena, ljusa, avskalade och det überfunktionella. Vi kommer säkert behöva flytta till lite större snart då vi nu är 4 pers som nyttjar den enda vattenklosetten. Vi är mycket förtjusta i funkis och 60-tals hus och jag kan verkligen se mig i ett sådant MEN inte i jultid. Jag är förstörd av all julfilmscenografi. Det ska tydligen vara skeva trätrappor och snedtak för att det ska vara jul.

Vad göra???? Ja, jag sa ju det, lyxproblem!








Bilder från Fanny&Alexander och Tomten är far till alla barnen

måndag 15 oktober 2012

Minitävling: Julmagasin

Igår sprang jag in i matbutiken för ett snabbköp när vi skulle gå till bilen. Då köptes även en Allers Julmagasin, la den i kassen och tänkte: Åh, denna ska jag gotta mig med i kväll.

Efter en lång dag med både födelsedagskalas och familjemiddag kom vi hem. Det var städgata så maken skulle parkera om bilen medan jag gick upp i lägenheten med barnen. På vägen hem gick även min make in i affären för ett snabbköp och tänkte: Åh en jultidning, den ska min fru få gotta sig med i kväll.

Så nu sitter jag här med två tidningar att gotta mig med. Varför inte låta någon annan jultoka få den, tänker jag då. Så vi gör det enkelt, vill du ha den skriver du det i en kommentar senast torsdag 18/10 kl 23.59. Det blir din lott.


Har du en blogg kommer jag ju kunna komma i kontakt med dig men har du ingen blogg skickar du (utöver din kommentar) ett mejl till: helena.lyth@gmail.com med din adress.

På fredag kl 12 meddelas vinnaren och om postgången är som den ska har vinnaren tidningen efter helgen. Lycka till!

söndag 14 oktober 2012

Lustiga julhuset

Vintern 2011 satsade Stockholm Stad stort på att jula till staden med events och en massa ljusdekorationer. Privata ägare har på eget bevåg tidigare gjort det med sina fastigheter. Adressen Skeppsbron 18 har sedan flera år stått ut bland husen i Gamla Stan. Där sitter Stenbecksföretaget Kinnevik och de sprider en massa julglädje med ljussättning av fasaden och dekorationer. Det är även dem som står för granen på Skeppsbron, Sveriges största.

Men döm om min förvåning när jag gick förbi kultfiket Ritorno på Odengatan förra vintern. De brukar ha maffiga pepparkakshus i sitt fönster i jultid men nu undrade jag om jag inte sett det där huset... -Jo men visst! Det är ju Stenbeckshuset!!, ropade jag högt. Jordgloben högst upp är ett kännemärke. Upp med kameran och senare plåtade jag originalet i Gamla Stan. Tyvärr var det svårt att få samma vinkel på det äkta huset ;)

Tack till alla som gör stan lite roligare och juligare! Ska nu snacka med vår bostadsrättsförening och diskutera hur vi ska göra med vår fasad... Nej tyvärr, tror inte det finns nån större julbudget i vår kassa.


fredag 12 oktober 2012

Vintertecken: vintertäcke

På jobbet var det några som disskuterade när man började vintra, dvs man tar på sig vinterjackan med tillbehör av vantar och mössa. Åsikterna gick isär. Några sa att det sker när kylan tränger på och andra var helt klart bestämda att det sker efter kalender - inte en chans att vinterjackan åker på innan första november. Jag konstaterade snabbt att jag ingick i den förstnämnda gruppen. Helt enkelt när jag inte längre står ut med kylan öppnas garderoben och vinterjackan åker fram. Detta har ännu inte skett men täcket, det är utbytt. Jag är enormt frusen av mig och har alltid varit och att frysa på natten går inte an. Nu är sommartäcket undanskuffat och mitt enorma vinterduntäcke har tagit plats. Älskar att försvinna ner i det.

Förra året hade jag en mycket framgångsrik jakt på julduk. Undrat om jag hade nått att jaga i år och det var vid Jul i Lalolands inlägg om julnyheter, bla julsängkläder, som jag bestämde mig, det vill jag ha! Så, nu går startskottet på årets jakt, lagom samtidigt som älgjakten... Dessa två nedan är från IKEA och Åhléns. Hmm... känner att jag inte är hemma än, några tips?


tisdag 9 oktober 2012

Julfrågor och julsvar

Tror nästan att jag är den ende julbloggaren som inte svarat på nån jullista och jag vill inte vara sämre så här är, till att börja med, mina svar på Johannas lista.

• Hade du en bra jul förra året?
Den var magisk. Om du orkar/vill så kan du läsa om den här.

• I vems hem firade du jul?
Firade för första gången med min mans mamma och deras familj i Göteborg. Vi blev 12 personer. Sveriges framsida (eller??) visade upp sig från den bästa julsidan. Svärmor har en utsökt smak så det var vackert pyntat och julstämning i hela huset. Alla är mycket matintresserade så det blev ett julbord vi sent ska glömma.
• Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?
Oj, det är så många. Allt från att klä granen i hop med brorsorna, sätta upp krubban morfar egenhändigt byggt, smyga upp på morgonen och leta upp strumpan till att se högen med julklappar och gissa vilket paket som var mitt. Är bortskämd med många fina minnen. 
• Vilket är ditt värsta barndoms-julminne?
Kan det vara när mina äldre bröder skrämde upp mig inför tomtens besök?? När det väl klappade på dörren skrek jag av skräck

• När slutade du tro på tomten? 
Se ovan. Fick förklarat för mig att det läskiga ansiktet var en mask.


• Vad är det godaste du har ställt ut till tomten på julafton?
Det är faktiskt en tradition vi aldrig haft.
• Ger du något till välgörenhet etc under julen?
Absolut. Det skiftar år från år. Stockholms stadsmission och sen UNICEF på senare år då jag blivit mor.

• När julhandlar du?
Det skiftar men jag är ofta sent ute. Jag gillar gå runt själv i stan och insupa den julatmosfär som är här. Alla ljus och all musik. Det är en del av uppladdningen för mig. Nu så blir det mycket nätshopping av den enkla anledningen att det inte går att gå och njuta när två små barn drar i en...

• Hur dags vaknar du på julafton?
Aptidigt! Knappt att jag hunnit somna.
• När äter ni julmat?
Det blir till middagsmat. MEN, en stor förändring är på gång! Vi delar upp det så att vi äter sill och fisk till lunch och resten av julbordet på kvällen. Funkade bra sist.



• Hur dags öppnar ni julklappar?

Efter maten, dvs på kvällen men i år delar vi upp utdelningen i ett eftermiddagspass och ett kvällspass då vi blir så många, hela 21 personer.

• Vad är den bästa julklapp du någonsin fått?

Oj, ingen aning. Kanske Cindyhästen. Den hade jag trånat efter i säkert ett år. (Cindy var alltså den billigare kopian till Barbie om nån undrade)

• Hur brukar din stad/by/kommun julpyntas?

Bor i Stockholm och förra året var det pyntat som aldrig förr. Men jag tycker Göteborg och Köpenhamn gör det tusen resor bättre!

• Hur länge är du ledig vid jul?
 
Beror på om julen ligger på en vardag eller helg men 1-2 veckor kan jag oftast ta.

• Hur länge efter jul har du kvar din julgran?
 
Till ”Tjogondag Knut” får den ändå hänga med.

Har du någon gång firat jul utomlands?

Ja, en gång. En av mina storebröder bodde i Washington och då åkte vi alla över. Annorlunda är ordet. Bror och svägerska hade inhandlat julmat på IKEA. Ytterst charmigt. Blev ett minnesvärt julbord. När vi promenerade på juldagen var det folktomt. Helt tyst och ensamt.

• Har du någon gång gjort egna julkort?

Ja, nästan alltid men oftast att jag formger, inte pysslar.

• Tycker du om att sjunga julsånger?

O ja, kanske inte de i min omgivning…

• Vem vill du helst fira jul med utöver familjen/släkten?

Helst inte alls. För mig är julen en högtid då man träffas. Men absolut, jag skulle kunna tänka mig en ”White Christmas-jul” med vänner men inget jag planerar.

• Om du fick tio miljoner, hur skulle du fira jul då?

Då skulle jag köpa ett hus och bjuda in hela släkten!

• Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?
 
Fler timmar på dygnet.

Tror du att vi får en vit jul i år?
Måste säga ja, för det hoppas jag innerligt. Var ju liksom lite dåligt med den varan förra året!











• Vad vill du att tomten ska ha med sig för julklapp till dig?
En fruktcentrifug. Önskar dricka fräscha juicer på mornarna. Oglamoröst??

måndag 8 oktober 2012

I väntan på vinterns blommor

Helgen fylldes inte bara av höstupprustning av hemmet utan även av en själavälgörande besök på Zetas trädgård. Och tur var väl det för jag trillade rätt in i en fantastisk höstmarknad. Luften var hög, solen strålade och det doftade äpplen och äppelmust över allt. 

Provsmakning av alla tänkbara äppel- och päronsorter. Fantastiskt hur olika sorter kan skilja sig så smaken. På plats fanns "pomologer", dvs experter som kan avgöra vilken sort ett äpple tillhör. Underbart yrke, måste jag säga. Kan man jobba heltid med det?

Älskade julros! Fick en julros för många år sedan och kände att den behövde luft så den fick planteras i föräldrarnas trädgård. Mamma ringer titt som tätt och tjuter: "Nu blommar den!" Bättre i rabatten är på fönsterbrädet alltså.

Så klart var det inte så mycket jul och vinter än men korgar med amaryllis gjorde mig påmind om att det är snart dax att sätta sina lökar. En ful, än så länge, och kraftfull lök hamnade i kundkorgen. Återkommer om planteringen. 

söndag 7 oktober 2012

Lite lite jul på IKEA än...

Laddade och taggade tog vi oss igenom svängdörrarna på IKEA i Kungens Kurva. Barnen var pigga efter middagssömn och magarna var mätta så det var helt klart upplagt för en positiv shopping. Fick med oss det som stod på listan (och lite mer... varför är det alltid så??) men jag hade ett extra uppdrag, att lokalisera julen på IKEA. Nja, det gick inte jättebra. De har helt klart inte satt igång men några små spår fanns.

Det är tygtider på IKEA. Gillade en tygdisplay som gick i rött. Det behöver inte skrika jul på saker för att det ska ge julstämning. Som mitt lilla kuddprojekt; röda mysiga kuddar ger stämning utan att det behöver stå "Merry Christmas" över hela ytan. Fick övrigt med mig ännu ett rött kuddfodral, denna gång i sammet. Nu har jag två! Wow, en samling är på gång!

Förra året gillade jag deras fejkminigranar. Gillade ännu mer dessa verkliga minigranar (eller är det enar??) Ingen fick följa denna gång men jag vill verkligen ha en minigran på fönsterbrädet.



Kökshanddukar, förkläden, grytlappar och kakburkar i det nya julmönstret Julkul fanns. Det är mycket pepparkakor. Väldigt mycket pepparkakor. Nja, som pepparkaksburk men inte så mycket mer för mig. 


Ett pack på hållare och tre tejprullar med fina röda mönster är ju perfekt. Vet inte om det verkligen var årets paketinslagningssaker eller om de kör slut på förra årets saker för det var samma design som 2011, dvs en tomte i olika kläder. Gissar på det senare.


Golva julen? Blev lite förtjust i en röd/vit-randig matta. Kanske pigga upp köket med en julmatta? Hmm... tåls att tänka på.


lördag 6 oktober 2012

Tänk vad en kudde kan göra!

Vårt hem går i en vit, svart, grå, brun, trä, blå, gråblå, beige ton. Alltså inte den varmaste miljön (färgmässigt...). Det är pretty far from scenografin i filmen "Tomten är far till alla barnen" som alltid ger mig en sådan där "åh, så vill jag oxå ha det"-känsla. Så när jag hittade en röd, grovvävd kudde blev jag övertygad, det är i år det händer. Varma toner ska in och du lilla kudde, är startskottet. Vilken skillnad, va?!

I dag strålar solen ute men vi har försökt komma i väg till IKEA sedan i våras men misslyckats och denna helg är dedikerad till hemförändring oavsett väderlek. Får väl trösta oss med att solen kanske håller massan borta.

Jag hoppas ju såklart att det finns lite julsaker att titta på. Axelina hade sett att det var på gång men avspärrat. Jättekul att de sätter sådan avspärrningstejp som om det var dyrbara skatter. För de vet väl vad som kan ske när julgrejerna släpps loss; kundstorm.


fredag 5 oktober 2012

Första julbordet bokat!

Jag kan inte hejda min lycka. Några vänner kom med förslaget att vi skulle gå på julbord och jag var ju inte sen att svara JAAA! Och tydligen inte vännerna heller för vi blir hela 24 stycken! Så nu är det bokat låååångbord på Ulriksdals värdshus. Har njutit av deras julbord (fantastisk sill) vid tre tillfällen tidigare i olika sammanhang genom åren, med jobbet, dejt med maken och sedan en lilljul med svärfamiljen. Nu alltså med vänner. Vad finns det kvar för konstellation? Tjej-julmiddag? Någon som är på nästa år? ;)

Inte för att jag vill göra för mycket gratisreklam för stället men det bästa med restaurangen är miljön. Varit där när snön legat djup och den kalla, mörka promenaden dit lystes upp av marskalker längs med vägen. Som en scenografi i en julfilm.

Har ni bokat julbord? Verkar vara dax nu...

onsdag 3 oktober 2012

Höjden av lyx

Vet ni vad jag gjorde idag?? Jag lämnade in mina händer på en total makeover. Det är väl inge fel på mina tassar egentligen men efter en säsong av sandlådelek, antal potatisskrubbningar och en avancerad rönnbärsklättring senast behövde de verkligen en uppfräschning. Vissa är proffs på att snickra, vissa på att baka kanelbullar och några är ytterst skickliga på manikyr, varför inte då låta dem göra jobbet? Mycket nöjd med mina fina julnaglar gick jag ut från den lilla salongen en timme senare. Gissar dock att de inte håller till jul...


tisdag 2 oktober 2012

Hösten på torken

Nu hänger dem där, mina vackra rönnbärsgirlanger. 7 meter orkade jag trä igår men mer ska det bli. En stor kasse står hemma och väntar, direkt från Kronobergsparken. Fick många blickar från passerande stockholmare när jag klättrade i träden. Mycket exotiskt att få in spindlar och skalbaggar på matbordet.

Nu ska de torka och bli fina röda girlanger till julgranen. Kommer ni håg vad som hände förra året? Åh, vad arg jag blev!

Har även tagit in fina nyponkvistar. Tänkt att de kan bli fina i blomsteruppsättningar, som bordsdekorationer eller i adventsljusstaken. Ta in hösten och låt dig inspireras av naturens vackra färger.



måndag 1 oktober 2012

Adventskalendrar från lekföretagen

Japp, nu är de här, paketkalendrarna från leksaksföretagen. Fick nyhetsbrev från Lekmer.se och det är allt från Mumin till Spindelmannen och några lite juligare varianter.

Har ni småttingar och är lockade? - Nja, tror nog att mina skulle gilla det men jag vill nog hellre pynta mitt hem med en egengjord. Finns så många fina varianter att pyssla fram. Hoppas fortfarande på denna...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...